6. augusta 2013

Vitamín B5 - kyselina pantotenová

Vitamín B5 - kyselina pantotenová

Pantotenová kyselina je prítomná veľmi často ako v rastlinnej tak aj živočíšnej ríši. Hrá dôležitú úlohu v procese metabolizmu a je nenahraditeľná pri získavaní energie z cukrov, tukov a bielkovín. 
Termín pantotén znamená "všadeprítomný" ( gr. pantheos - zovšadiaľ ), no napriek tomuto názvu je nedostatok tohto vitamínu častý, čo spôsobuje mnohé ochorenia. 


Kyselina pantotenová sa podieľa na tvorbe koenzýmu A (CoA), ktorý sa v najvyššej miere spotrebováva v pečeni, srdci, nadľadvinkách, ľadvinách a varlatách. Práve tvorba tohto koenzýmu zasahuje zásadným spôsobom do metabolizmu nutričných substrátov - glukózy, aminokyselín a tukov. Ďalej sa významne podieľa na raste a proliferácii tkanív, čo znamená, že zvyšuje odolnosť tkanív proti ionizujúcemu žiareniu. 

Obmedzené zdroje z potravy

Medzi najvýznamnejšie zdroje kyseliny pantotenovej patrí mäso, konkrétne z oblasti pečene a srdca. Z rastlinných produktov je to najmä avokádo, brokolica a taktiež obilie, ktoré však je bohaté na kyselinu pantotenovú tesne pri stonke, ktorá sa pri mletí oddeľuje. 

Hlavné funkcie Vitamínu B5 al. kyseliny pantotenovej


  • Vitamín B5 je antistresový vitamín
  • vplýva na odstránenie jedov a vylúčenie liekov z tela
  • podporuje imunitný systém slizníc, rast vlasov, ukladanie farbív vo vlasoch
  • podieľa sa na regulovaní látkovej premeny kožných buniek
  • redukuje pooperačný šok
  • zvyšuje plodnosť
  • podporuje dlhovekosť

Príznaky pri nedostatku

Jedným z hlavných príznakov je parestéza - pálenie nôh a svrbenie. Jej nedostatok býva aj príčinou zápalu kĺbov, zápalu tráviaceho traktu, hnačky, dermatitídy (kožný zápal) a iné. 


Odporúčame




Swanson Premium
Balance B-50
komplex vitamínov B
balenie 100 kapsúl
cena: 9 Eur

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára